Υγρομόνωση ταράτσας
Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τη στεγανοποίηση ταρατσών και δωμάτων και πώς θα απαλλαγείτε από την υγρασία οροφής εύκολα, γρήγορα και οικονομικά.
Αρχικά θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους όρους “μόνωση ταράτσας” και “στεγανοποίηση ή αλλιώς υγρομόνωση”, καθώς πολύ συχνά συγχέονται λόγω λανθασμένης πληροφόρησης.
Με τον όρο στεγανοποίηση ή υγρομόνωση ταράτσας, εννοούμε την διαδικασία εφαρμογής υλικών στην επιφάνεια της ταράτσας με σκοπό τη δημιουργία ενός “φράγματος”, το οποίο εμποδίζει το νερό να εισχωρήσει στο σκυρόδεμα.
Από την άλλη, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο μόνωση, αναφερόμαστε στην θερμομόνωση. Με αυτόν τον τύπο εφαρμογής, επί της ουσίας θωρακίζουμε την ταράτσα μας με θερμομονωτικά υλικά (συνήθως πολυστερίνη) προκειμένου η εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος (κρύο ή ζέστη) να μην επηρεάζει τη θερμοκρασία εντός της οικίας. Ιδίως οι επιφάνειες ταρατσών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, καθώς είναι μόνιμα εκτεθειμένες.
Η έλλειψη έστω και μίας από τις εφαρμογές που προαναφέραμε, έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού. Τα αίτια ωστόσο στην κάθε περίπτωση είναι διαφορετικά.
- Στην πρώτη περίπτωση, όπου δεν έχει δημιουργηθεί υγρομόνωση στην επιφάνεια της ταράτσας, το νερό διεισδύει στην πλάκα συμπαρασύροντας βλαβερές ουσίες για την κατασκευή, όπως άλατα, χλωριόντα, σωματίδια καυσαερίων κ.α, ξεκινώντας έτσι τη διάβρωση του οπλισμού (χάλυβα) που είναι βασικό υλικό στήριξης των κτιρίων. Έπειτα, ακολουθεί η σταδιακή αποσάθρωση της επιφάνειας της ταράτσας, για να καταλήξουμε στην παρουσία υγρασίας και μούχλας στο εσωτερικό της οικίας και συγκεκριμένα στο ταβάνι.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι συνέπειες είναι σοβαρές, καθώς κινδυνεύει η υγεία μας. Η παρουσία υγρασίας είναι ανθυγιεινή για τον ανθρώπινο οργανισμό (υπαίτια για δύσπνοια, βήχα, πόνο σε αρθρώσεις κ.α) Επιπλέον, αρκετές είναι οι περιπτώσεις όπου κομμάτια σοβά έχουν αποκολληθεί από το ταβάνι, δημιουργώντας δυσάρεστες καταστάσεις για τους διαμένοντες στην οικία ενώ μειώνεται σημαντικά το προσδόκιμο ζωής της κατασκευής. Τέλος, απαιτούνται περισσότερα χρήματα για την θέρμανση κατά την περίοδο του χειμώνα, ενός δωματίου ή μιας κατοικίας, η οποία έχει έντονα προβλήματα υγρασίας. - Στη δεύτερη περίπτωση, στην οποία δεν υπάρχει θερμομόνωση, η υγρασία δημιουργείται λόγω του φαινομένου υγροποίησης των υδρατμών. Συγκεκριμένα, τους χειμερινούς μήνες όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή και επιδιώκουμε μέσω θέρμανσης να κρατήσουμε τους χώρους μας ζεστούς, ο θερμός εσωτερικός αέρας προσπαθεί να διαφύγει και κατευθύνεται στις τοιχοποιίες και το ταβάνι. Οι επιφάνειες αυτές είναι παγωμένες λόγω έλλειψης θερμομόνωσης και χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Συνεπώς, όταν ο θερμός εσωτερικός αέρας έρθει σε επαφή με τις συγκεκριμένες επιφάνειες,
υπόκειται ένα θερμικό σοκ και μετατρέπεται σε νερό το οποίο συνήθως συσσωρεύεται στην οροφή της κατοικίας (ή του κτιρίου).
Πώς θα καταλάβουμε εάν χρειαζόμαστε θερμομόνωση ή υγρομόνωση;
Έλλειψη Υγρομόνωσης
- Υπάρχει διαρροή νερού από το ταβάνι
- Εμφάνιση κίτρινων κηλίδων
Έλλειψη Θερμομόνωσης
- Εμφάνιση πρασινοκίτρινων κηλίδων που σταδιακά γίνονται μαύρες. Σε αυτήν την περίπτωση το ίχνος μαύρων κηλίδων αποτελεί την ανάπτυξη μύκητα και χρήζει άμεσης απομάκρυνσης με ειδικά καθαριστικά.
- Εάν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει βρέξει και το ταβάνι εξακολουθεί να εμφανίζει υγρασία.
Στην περίπτωση που αντιληφθείτε ότι η υγρασία προκύπτει λόγω έλλειψης θερμομόνωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφυγραντήρα και να αερίζετε τακτικά τον χώρο ως μία προσωρινή λύση.
Πώς λύνεται το πρόβλημα της υγρομόνωσης;
Για τη στεγανοποίηση-υγρομόνωση ταράτσας υπάρχουν αρκετές λύσεις. Οι κυριότερες είναι:
- ασφαλτικές μεμβράνες (ασφαλτόπανα)
- έτοιμες μεμβράνες pvc ή πολυολεφίνης
- επαλειφόμενα ελαστομερή στεγανωτικά
Τα τελευταία χρόνια τα επαλειφόμενα στεγανωτικά τείνουν να γίνουν η νούμερο ένα επιλογή λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων τους, τα βασικότερα των οποίων είναι:
- Η ευκολία εφαρμογής, καθώς πρόκειται επί της ουσίας για ένα υλικό σε μορφή “χρώματος” που μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε πολύπλοκες επιφάνειες με τη χρήση πινέλου ή ρολού.
- Η μειωμένη πιθανότητα αστοχίας, καθώς δεν υπάρχουν ραφές.
- Η οικονομική τους απόδοση.
- Η μεγάλη ελαστικότητα που διαθέτουν.
- Η διάρκεια ζωής τους, η οποία επεκτείνεται εύκολα με επαναβαφή.
- Ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αφήνει μια μονολιθική λευκή επιφάνεια.
Στην Tetralux δημιουργήσαμε το Monolux Hybrid, ένα λευκό, επαλειφόμενο ελαστομερές στεγανωτικό αποτελούμενο από ακρυλικές διασπορές σε συνδυασμό με πολυουρεθανικές ρητίνες. Το Monolux Hybrid σχηματίζει μία υδρόφοβη,ελαστική μεμβράνη η οποία λόγω των πολυουρεθανικών ρητινών την καθιστά αδιαπέραστη ακόμα και σε λιμνάζοντα νερά. Είναι κατάλληλο για στεγανοποίηση ταράτσας, με πρόσφυση στα περισσότερα υποστρώματα και διατηρεί την ελαστικότητά του ακόμη και σε πολύ ακραίες καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα την κάλυψη και γεφύρωση μικρών ρωγμών. Τέλος, παρέχει εξαιρετική αντανάκλαση στην ηλιακή ακτινοβολία και είναι ατμοπερατό βοηθώντας έτσι το κτίριο να αναπνεύσει.
Για περιπτώσεις όπου το πρόβλημα υγρασίας δεν είναι σοβαρό αλλά ήπιας μορφής, η Τetralux προτείνει και το Monolux Acryl ως ένα οικονομικότερο αλλά επίσης αξιόπιστο μονωτικό ταρατσών και δωμάτων.
Πριν την εφαρμογή προτείνεται η χρήση ακρυλικών ασταριών μικρονιζέ Tetradur διαλύτου ή Tetradur νερού.